Informatie


Alles wat je moet weten over dozen op maat.

Meer informatie nodig over kartonnen dozen? Het is soms lastig om te beslissen welke kartonnen doos op maat geschikt is voor uw verzending. Daarom een uitgebreid artikel waar alle aspecten van kartonnen dozen op maat aan bod komen. Zie hieronder de verschillende onderdelen die aan bod komen.


1. Verschillende soorten kartonnen dozen.
2. Kartonnen dozen op maat bestellen.
3. Kartonnen dozen op maat produceren.
4. Kartonnen dozen op maat bedrukken.
5. Producten verzenden in kartonnen dozen op maat en bescherming.
6. Kartonnen dozen kwaliteit en bescherming.
7. Kartonnen dozen op de juiste manier sluiten.
8. Conclusie.


1. Verschillende soorten kartonnen dozen.

Er zijn veel soorten kartonnen dozen beschikbaar, alle kartonnen dozen die wereldwijd verkrijgbaar zijn hebben een specifieke Fefco code gekregen. Op deze manier kan er wereldwijd herkend worden welke kartonnen doos er wordt bedoeld met een bepaalde code. Fefco is de afkorting voor Federation Europeenne des Fabricants de Carton Ondule oftewel de Europese federatie van golfkartonfabrikanten, Hieronder zijn de meest gebruikte Fefco codes wat verder toegelicht.

Amerikaanse vouwdoos - Fefco 201.
De doos die wereldwijd het meest gebruikt en besteld wordt is de Amerikaanse Vouwdoos Fefco 201. Kenmerkend voor deze kartonnen doos zijn de kleppen aan de onder en bovenkant die gesloten kunnen worden doormiddel van tape. Deze doos wordt vaak gekozen door de eenvoud en het voordelige tarief vaak erg aantrekkelijk zijn.

Magazijndoos – Fefco 421.
Magazijndozen zijn niet enkel dozen die gebruikt kunnen worden voor opslag in het magazijn maar ook voor verzending van producten. Een magazijndoos is kenmerkend voor het slotje aan de voorzijde, op deze manier is de doos makkelijk te openen en te sluiten. Het is wel belangrijk dat de dozen met niet meer dan 10kg belast worden, anders is er een grote kans dat deze variant het gewicht niet kan houden.

Postpakketdoos - Fefco 427.
Een postpakketdoos is een stansdoos die wordt gemaakt met een stansmachine. Bij de postpakketdoos is het niet nodig om de doos met tape te sluiten maar dit is mogelijk doormiddel van de klep die aan de achterkant van de doos zit en die met de uitkepingen aan de voorkant makkelijk dicht gemaakt kan worden. Postpakketdozen zijn geschikt voor een zending van maximaal 10 KG.

Palletdoos - Fefco 200
Palletdozen zijn geschikt voor het gebruik op een pallet, zoals de naam al zegt, maar kunnen ook gebruikt worden voor het verzenden van hele grote producten.  De dozen zijn gemaakt van 7mm dubbelgolf karton en zijn daarom extra stevig en bestendig voor alle weer elementen waar ze mee te maken krijgen.

Kartonnen platen - Fefco 110.
Een kartonnen plaat is het perfecte voorwerp voor het opstapelen van kartonnen dozen, door het toevoegen van een kartonnen plaat tussen een stapel kartonnen dozen wordt de stapel veel steviger. Er zijn twee verschillende maten kartonnen platen op voorraad en anders is het altijd mogelijk een kartonnen plaat op maat te laten maken.

Wikkeldoos - Fefco 409.
Wikkeldozen zijn perfect voor lange dunne voorwerpen zoals schilderijen of snowboards. De doos kan makkelijk ergens omheen gewikkeld worden en op deze manier zijn ook deze platte voorwerpen perfect ingepakt. De wikkeldoos is verkrijgbaar in 3 of 4 mm enkelgolf of eventueel een dubbelgolf variant.2. Kartonnen dozen op maat bestellen.

Voor bepaalde verzendingen zijn er aparte maten nodig zodat de producten die verzonden moeten worden perfect in de kartonnen doos passen. Bij Dozen op Maat zijn er calculatoren waarbij de prijs en afmetingen van de kartonnen doos berekend kan worden. Deze afmetingen kunnen helemaal zelf bepaald worden, daarnaast is het ook mogelijk om de kwaliteit van het karton te bepalen of eventueel nog een bedrukking toe te voegen. Op deze manier is het altijd mogelijk om een kartonnen doos te vinden die perfect bij al uw wensen past.

2.1. Eerste stap in het proces.
Er zijn verschillende stappen in het proces van een kartonnen doos op maat maken. De eerste stap in het proces is de juiste kartonnen doos kiezen voor het product wat verzonden wordt.  Er zijn veel verschillende soorten dozen die geschikt zijn voor verschillende soorten verzending. Bijvoorbeeld een standaard Amerikaanse vouwdoos of een wikkeldoos, postpakketdoos of een schilderijdoos. Wanneer de juiste kartonnen doos is gekozen is het vervolgens belangrijk dat de juiste maat van de doos wordt gevonden.

2.2. Tweede stap in het proces.
De tweede stap in het proces is de juiste maten voor de kartonnen doos vinden en de prijs berekenen. Bij het bestellen van een doos op maat werkt 123Dozen op Maat altijd met een inwendige maat, het is erg belangrijk dat daar op wordt gelet wanneer de maten worden doorgegeven. Bij het maken van de kartonnen doos op maat is een inwendige lengtemaat nodig voor de lengte breedte en de hoogte. Het is mogelijk dit in te voeren in een calculator samen met het aantal, kwaliteit en de kleur. Wanneer er op berekenen wordt gedrukt komt het tarief voor de dozen op maat naar voren. De prijs die wordt laten zien is inclusief een franco levering in België of Nederland. Het is altijd slim om een hoog aantal dozen op maat in één keer te bestellen, hoe hoger het aantal hoe voordeliger de prijs van de kartonnen doos zal worden.

Wanneer het onduidelijk is wat de lengte of breedte maat is kan er altijd contact op worden genomen met 123Dozen op Maat Het kan namelijk soms erg onduidelijk zijn bij een kartonnen doos wat de lengte of de breedte maat is. Ook welke karton kwaliteit er gekozen moet worden voor de kartonnen doos op maat is erg belangrijk en natuurlijk afhankelijk van de producten die verzonden moeten worden. Er is de keuze voor een EG (enkel golf) 2mm of 4mm of een DG (dubbel golf) 5 of 7 mm, enkel golf wordt natuurlijk gebruikt wanneer er lichtere producten worden verzonden en dubbelgolf voor medium tot zware producten. Hoe dikker het karton hoe steviger de doos natuurlijk. Tot slot is er nog de keus voor bruin of wit karton, waarbij de witte kleur is prijziger is dan de bruine versie. Dit is het geval omdat karton normaliter bruin is en voor de witte versie nog geverfd moet worden.

2.3. Derde stap in het proces.
De derde stap in het dozen op maat proces is het kiezen van de bedrukking van de kartonnen doos. Dit is natuurlijk niet nodig maar het kan een mooie toevoeging zijn voor de merkbeleving van de ontvanger. Vaak wanneer er een logo of een slogan van het merk wat de kartonnen doos verzend wordt toegevoegd blijft het merk beter hangen en is er een grotere kans dat er weer een nieuwe bestelling wordt gedaan. Bijna alles qua bedrukking is mogelijk maar dat is vaak wel aan de prijs te zien. Een all over full colour bedrukking wordt vaak erg duur omdat er veel inkt nodig is om de hele kartonnen doos te bedrukken. Vaak is het dan voordeliger om te kiezen voor een enkele afbeelding die op de kartonnen doos gedrukt wordt.

2.4. Vierde stap in het proces.
De vierde en laatste stap is akkoord geven op de bestelling en vervolgens wachten tot de kartonnen dozen op maat geleverd worden. De gemiddelde levertijd van een kartonnen doos bedraagt tussen de 5 en 15 werkdagen. Met een drukke periode zoals voor kerst of sinterklaas kan deze levertijd ook oplopen maar dat zal altijd gecommuniceerd worden. Het is ook mogelijk om voor een spoedlevering te kiezen wanneer de kartonnen dozen erg snel nodig zijn. Dit moet altijd vooraf besproken worden en soms is hiervoor ook een kleine extra bijdrage voor nodig. De factuur wordt verzonden en hoeft pas voldaan te worden nadat de kartonnen dozen zijn geleverd.


3. Kartonnen dozen op maat produceren.

Wanneer de order voor de kartonnen dozen op maat is geplaatst moeten de kartonnen dozen natuurlijk worden geproduceerd. Vaak moet een kartonnen doos die op maat wordt gemaakt worden gestanst. Soms is het het geval dat er toevallig een stansmes ligt voor de kartonnen doos op maat maar vaak moet deze nog worden gemaakt. Voor een stansmes is een eenmalige investering nodig en vervolgens kan het mes gebruikt worden tot hij niet meer scherp of bruikbaar is. Stansen kan als het ware gezien worden als het eruit “slaan” van het materiaal, er zijn verschillende soorten stansbewerkingen mogelijk voor kartonnen dozen.

3.1. Vlak stansen.
De eerste soort stansbewerking die mogelijk is wordt vlak stansen genoemd. Deze techniek wordt meestal gebruikt voor het stansen van kleinere series, dit is het geval omdat vlak stansen vaak een lang proces is. Een rare vergelijking maar waar het wel duidelijker door wordt is dat stansen vergeleken kan worden met het proces koekjes bakken. Bij koekjes bakken is er een mooie plak deeg nodig en hier worden de koekjes met een vormpje uitgedrukt. Wat er overblijft zijn koekjes in losse koekjes van de plak deeg. Bij het vlakke stansen is dit eigenlijk hetzelfde idee. Voor vlak stansen van de kartonnen dozen heeft één type machine tot de beschikking. Deze machine heet de Degel en is een machine waar na elke stans die is gedaan een nieuwe plaat moet worden ingevoerd. Voor bijvoorbeeld 100 dozen is dit makkelijk te doen maar wanneer er een hoog aantal moet worden gestanst is dit een erg lang proces.

3.2. Roterend stansen.
De tweede stanstechniek die gebruikt wordt is het roterende stansen. Het is in principe hetzelfde stans proces als bij het vlak stansen alleen meer bruikbaar voor een groter aantal kartonnen dozen wat gestanst moet worden. Het grote verschil is echter dat inplaats van dat de stans weer helemaal omhoog wordt gehaald na het stansen (zoals gebeurt bij vlak stansen) dat de stans roteert en meteen weer doorgaat met stansen. Bij het roterend stansen wordt er gebruik gemaakt van een blok met meerdere stansmessen van hetzelfde formaat en die na elke stans een slag draait zodat het volgende mes weer een volgend doosje stanst.

Doordat dit proces veel sneller gaat is dit veel voordeliger voor grotere series dan de vlak stans techniek. De roterende stansmachine wordt de Asahi genoemd, speciaal gemaakt voor het stansen van grote series. De kartonnen platen worden op een pallet voor het invoer gedeelte van de machine geplaatst, het enige wat dan nog moet gebeuren is de machine instellen en vervolgens gaat de Asahi aan de slag. De gehele pallet wordt dan verwerkt naar de soort kartonnen doos die gewenst is. Het minimale aantal dozen dat gemaakt kan worden met de Asahi is ongeveer 500 stuks.

Waneer er kartonnen dozen met een stansmachine worden gemaakt moet er altijd rekening gehouden worden met onder of overlevering van ongeveer 10%. Dat is van tevoren nog niet duidelijk of het er meer of minder worden. Dit wordt altijd gecommuniceerd voor dat er kartonnen dozen op maat worden besteld en de prijs kan achteraf altijd nog aangepast worden. Dit gebeurt omdat wanneer de standmachine wordt gestopt hij soms nog even doorgaat en soms ook meteen stopt.


4. Kartonnen dozen op maat bedrukken.

Als de kartonnen doos eenmaal op maat is gemaakt in de stansmachine is eventueel de volgende stap in het proces de doos op maat bedrukken. Dit is natuurlijk afhankelijk van de keuze van de afnemer maar mocht dit het geval zijn dan kan er gekozen worden voor verschillende soorten bedrukking. Ook voor sommige bedrukkingen is het nodig om een eenmalige investering te doen voor een cliché. Een cliché is een soort stempel die gebruikt wordt om de bedrukking op de kartonnen doos aan te brengen. Ook deze stempel is te gebruiken tot hij helemaal versleten, het handige is ook nog eens dat de stempel voor meerdere maten kartonnen dozen gebruikt kan worden.

4.1. Flexo-bedrukking.
De eerste bedrukking die gebruikt kan worden is de zo genaamde flexo-bedrukking. Deze bedrukking kan gezien worden als een hoogdruktechniek, er wordt gebruik gemaakt van een cliché als stempel met een roterende hoogdruk. De hoge snelheid van de bedrukking is kenmerkend voor Flexo en hierdoor is de drukdikte ook minimaal. Er wordt ongeveer gebruik gemaakt van 2.0 - 4.0 micron op het karton.  Om het wat duidelijker toe te lichten; dit kan gezien worden als een dunne inkt op waterbasis die ideaal is voor het bedrukken van papier en karton. Het nadeel van flexo-bedrukking is dat het niet mogelijk is om hele gedetailleerde foto’s en afbeeldingen te drukken op een kartonnen doos. De bedrukking wordt daarom ook meestal gebruikt op het heftigere soort karton, denk aan dozen voor fruit of groente of hele grote en zware palletdozen. Het voordeel is wel dat de bedrukking kosten minimaal zijn en de techniek loont zich al vanaf 250 stuks!

4.2. Lamineren.
De volgende bedrukking die mogelijk is bij het bedrukken van een kartonnen doos is de bedrukking die lamineren heet. Lamineren is eigenlijk simpelweg het aanbrengen van een dunne kunststof folie met een bedrukking op de kartonnen doos. Het lamineren kan ook wel met plastificeren vergelijken worden omdat de kartonnen doos goed wordt beschermd tegen aantasting door vocht, vuil of andere invloeden. Er zijn twee verschillende soorten lamineren die gebruikt kunnen worden, een hoogglans laminaat of een matfolielaminaat. Wanneer een kartonnen doos netjes gelamineerd is biedt dit de kartonnen doos een erg luxueuze en nette uitstraling. Het wordt aangeraden om het lamineren toe te passen vanaf ongeveer 500 stuks omdat het anders erg kostbaar wordt.

4.3. Cacheren.
Tot slot is er nog de bedrukking genaamd cacheren, deze bedrukking wordt ook wel full colour bedrukking genoemd. Cacheren is het plakken van drukwerk op een oppervlakte van karton of kunststof. Het zorgt voor dikte en stevigheid van het drukwerk en is hierdoor erg gemakkelijk om nogmaals te bewerken.5. Producten verzenden in kartonnen dozen en bescherming.

Er wordt natuurlijk altijd geprobeerd de best passende kartonnen doos te vinden voor verzending maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Daarom zijn er verschillende opvul materialen beschikbaar om het product toch zo stevig mogelijk in de kartonnen doos te plaatsen. Als het product goed passend in de kartonnen doos zit is dit niet nodig, behalve als er natuurlijk een breekbaar product wordt verzonden, dan is het erg verstandig om deze goed te beschermen. De verschillende opvul materialen waar uit gekozen kan worden zijn schuimkorrels, opvulpapier, luchtkussenzakjes en SizzlePak. Elk opvulmateriaal heeft zijn eigen kenmerken en zijn perfect voor verschillende soorten producten.

Het principe van een kartonnen doos op maat is natuurlijk dat er zo weinig mogelijk tot geen opvulmaterialen nodig zijn omdat de producten perfect in de kartonnen doos passen.


6. Kartonnen dozen kwaliteit en bescherming.

Naast het beschermen van de producten die in de kartonnen doos gaan is het ook erg belangrijk dat de kartonnen doos zelf goed aankomt op bestemming. Er zijn verschillende aspecten waar rekening mee gehouden moet worden voor en tijdens de verzending. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de producten in de kartonnen doos wel goed ingepakte zijn maar omdat de kartonnen doos niet goed is beschermd de producten als nog niet in goede staat op bestemming aankomen.

Ten eerste is het natuurlijk erg belangrijk dat de juiste kwaliteit karton wordt gekozen voor de verzending. Dit is helemaal afhankelijk van waar de kartonnen doos heen wordt gestuurd en hoe zwaar de producten in de kartonnen doos zijn. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een kartonnen doos en hier ook een omdoos omheen te plaatsen, dit komt niet vaak voor maar voor extra goed bescherming is dit een goede keus.

Een ander belangrijk apsect is de karton kwaliteit van de kartonnen doos. Er zijn veel verschillende opties waar uit gekozen kan worden. Er is de keuze om gebruik te maken van een enkelgolf, dubbelgolf en driedubbelgolf. De golven in het karton geven aan hoe dik de doos is. Deze verschillende afmetingen zijn allemaal beschikbaar om te kiezen bij de calculatoren bij de verschillende producten.

Enkelgolf karton is de dunste optie en is erg geschikt wanneer er lichtere producten verzonden moeten worden. De enkelgolf karton heeft een dikte van 1,5 mm en kan een maximaal gewicht aan van maximaal 3 kg. Het is wel erg belangrijk dat de stevigheid van de kartonnen doos goed wordt gewaarborgd Dit kan het beste worden gedaan wanneer de volledige binnenruimte bedekt is en de producten zo goed mogelijk gestapeld worden. Zolang de producten niet breekbaar of fragiel zijn is dit een perfecte optie om te kiezen voor verzending.

De volgende optie om uit te kiezen is de variant dubbelgolf karton, zoals de naam het al zegt bestaat deze karton soort uit een karton met een dubbele golf er in. De driedubbelgolf is een karton soort met een driedubbele golf erin. Deze kartonsoort wordt aangeraden bij het verzenden van artikelen die heel erg zwaar zijn en goed beschermd moeten worden.


7. Kartonnen dozen op de juiste manier sluiten.

Naast het goed beschermen van de kartonnen dozen tijdens de verzending, en de juiste kwarten kwaliteit voor de kartonnen doos is het ook erg belangrijk dat de kartonnen doos op de juiste manier wordt gesloten. Het is natuurlijk afhankelijk van de soort kartonnen doos hoe de doos wordt gesloten want bij sommige kartonnen dozen is er geen tape nodig maar kan deze worden gesloten doormiddel van een klep die wordt gevouwen in de gleufjes. Bij veel soorten kartonnen doos is er tape nodig om de kartonnen doos op de juiste manier te sluiten. Op deze manier ben je er van verzekerd dat de kartonnen doos goed dicht blijft tot hij op locatie is gearriveerd. Er zijn verschillende soorten tape die ervoor kunnen zorgen dat de doos juist en stevig wordt gesloten. Elke soort tape weer met zijn eigen specificaties en eigenschappen.

Er zijn drie soorten verpakkingstape die gebruikt kunnen worden om kartonnen dozen te sluiten, de verschillende opties zijn: PVC tape, PP Acryl en budget PP tape. Ten eerste de PVC tape, deze tape wordt het meest gebruikt en natuurlijk niet zonder reden. De kenmerken waarom PVC tape zo vaak wordt gekozen zijn voornamelijk de stevigheid, hoe sterk de tape is en de hoge kwaliteit. De PVC tape is ook uitermate geschikt voor het verzenden van pakketten die heel ver verzonden worden

Er zijn verschillende technieken om een kartonnen doos te sluiten. Iedereen is natuurlijk bekend met de standaard manier om de kartonnen doos te sluiten oftewel het plaatsen van de verpakkingstape in een rechte streep over de ruimte waar de kartonnen flappen elkaar ontmoeten. Dit is perfect wanneer er niet te zware producten worden verzonden maar voor zwaardere pakketten wordt het erg aangeraden om de tape op een andere manier aan te brengen. Voor pakketten tussen de 20 en 40 kg en 40 kg+ is het verstandiger als de tape in de breedte ook nog een keer toegepast wordt of soms zelfs twee keer. De extra tapestroken zorgen ervoor dat de kartonnen doos absoluut niet meer open gaat en super stevig is gesloten.


8. Conclusie.

Alles bij elkaar is het nog al veel informatie, heeft u advies nodig met betrekking tot het kopen van kartonnen dozen op maat? Onze verpakkingsspecialisten met jaren lange ervaring helpen u graag met het oplossen van ingewikkelde kartonnen dozen kwesties.